Psiholog, coach sau terapeut?

Dacă te-ai întrebat vreodată care e diferența dintre psihiatru, psiholog, psihoterapeut, coach, consultant și terapeut thetahealing, sau care ți se potrivește, acest articol este pentru tine.

Exact aşa cum avem grijă de corpul nostru apelând la diverşi specialişti în funcţie de nevoie (cardiolog, nutriţionist, dentist, trainer fitness, masor etc.), la fel avem posibilitatea de a alege un tip specific de susţinere atunci când vrem să vindecăm sau să îmbunătăţim aspecte ce ţin de bunăstarea noastră emoţională sau mentală.

Chiar dacă toţi cei menţionaţi mai sus au grijă de corpul nostru, nu toţi sunt la fel. În acelaşi mod, profesioniştii care au grijă de bunăstarea noastra mentală, emoţională sau sufletească, au stilul lor specific de abordare. Chiar dacă pot adresa aceeași problemă, vizand la urma urmei îmbunătățirea calității vieţii, perspectiva din care caută să o rezolve este diferită.

Acest articol îşi propune să clarifice caracteristicile generale ale acestor profesii şi să te ajute să decizi dacă vreuna dintre opţiuni este potrivită pentru tine, fie pentru rezolvarea unei probleme, fie pentru evoluție.

Psihiatrul. Este medicul cu rezidenţiat în psihiatrie atestat conform normelor Colegiului Medicilor din România care se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul tulburărilor psihice (ex: depresia, delir, schizofrenia, insomnie, tulburări de alimentaţie, de personalitate, de memorie etc.). Acestea diagnostichează, prescrie tratamente, e singurul care are dreptul de a prescrie medicamente, poate recomanda internarea în spital, la sanatoriu, poate da concediu medical, sau poate recomanda alte activități cum ar fi psihoterapia.

Când merg la psihiatru? La psihiatru mergi ca şi la consultaţie medicală, în general atunci când se permanentizează dizarmonia din starea afectivă sau mentală, iar efectele sunt puternice şi interferează în mod negativ cu activitatea zilnică, spre deosebire de alte tipuri de terapii care au în general rol mai degrabă preventiv. Dar, este ideal daca la psihiatru se ajunge înainte ca problema să ia o intensitate crescută.

Conform cercetarilor mele, costul unei vizite la
psihiatru variază între 100-400 lei (iunie 2020) şi
durează aproximativ 50 de minute.

Psihologul. Este absolventul facultății de psihologie care a obținut atestat de liberă practică emis de către Colegiul Psihologilor din România. Psihologia este ştiinţa care se ocupă cu studiul minţii şi comportamentului uman, având mai multe ramuri şi subramuri specifice (psihologia muncii, psihologie educațională sau psihologie clinică). Psihiatrul profesează sub denumirea de doctor, în timp ce psihologul sub cea de terapeut, deși unele afecțiuni tratate pot fi comune. 

Când merg la psiholog? Psihologia ajută pacientul care îşi ia un angajament să aducă transformări pozitive în viaţa sa prin implicarea activă și responsabilă, învăţând ca prin dialog deschis cu psihologul să îşi gestioneze mai bine emoţiile şi trăirile, să se înțeleagă, să elimine blocaje sau să vindece anumite traume.

Costul unei vizite la psiholog variază între 80-300 lei (iunie 2020) şi durează aproximativ 50 de minute.

Psihoterapeut.  Acesta a absolvit o facultate de profil socio-uman (psihologie, medicină, teologie, filosofie etc.) și a urmat cursurile de psihoterepie integrativă în regim masteral, timp de 2 ani. Există multe şcoli de psihoterapie, de exemplu psihoterapia alderiană, psihoterapia cognitiv comportamentală, psihanaliza, etc. Acestea au în comun  tratamentul realizat cu ajutorul unor metode non-medicale, fără medicamente, în cadrul unei relaţii terapeutice de comunicare cu scopul de a ameliora sau elimina simptomele problemei, în vederea generării stării de bine fizic şi mental a persoanei.

Când mergi la psihoterapeut? Conform societatii române de psihanaliză: “Practica se adresează celor care se simt prinşi în probleme psihice recurente ce le blochează, pe de o parte, potenţialul de a trăi experienţa fericirii alături de partenerii, familiile şi prietenii lor, şi pe de altă parte le împiedică succesul şi împlinirea în cadrul activităţii lor profesionale şi al sarcinilor normale ale vieţii de zi cu zi. Stările de anxietate, de inhibiţie şi depresia sunt adesea semne ale unor conflicte interne.”

Costul unei vizite la psihoterapeut variază între 80-400 lei, mai mult
chiar pentru psihoterapia de cuplu (iunie 2020) şi durează aproximativ 50 de
minute.

____________ Partea II ____________

Începem cu profesiile mai puțin tradiționale, dar care au luat mult avânt în ultimii ani, chiar și în România.

Coach. Coaching-ul este arta de a însoţi clientul prin dialog pentru a-i permite să dobândească rezultate remarcabile şi să îşi crească calitatea vieţii, lăsându-i în întregime puterea şi responsabilitatea. Coach-ul susţine clientul să descopere, clarifice şi să se alinieze la ceea ce doreşte să dobândească, îl încurajează să se autodescopere şi îl orientează spre progres.  Coaching-ul are diferite arii: life-coaching, business coaching, coaching pentru performanţă, NLP coaching, coaching informal, coaching bazat pe principia spirituale, analiza tranzacțională,etc. Totuși, nu toți cei care practică această profesie au acreditări recunoscute internațional, iar dacă acest lucru este important pentru tine, poți verifica în avans.

Asociaţia pentru coaching profesionist susţine aplicarea în România a
standardelor naţionale şi internaţionale ale coachingului, iar Federaţia
Internaţională de Coaching oferă posibilitatea acreditarii în anumite condiţii,
câteva dintre ele fiind finalizarea unor cursuri de coaching recunoscute
internaţional, supervizarea, practică şi respectarea codului etic.

Când aleg un coach? Atunci când vrei să îmbunătăţeşti aspecte ce ţin de viaţa ta, relaţii, cariera, când vrei să te dezvolţi personal şi să îţi atingi potenţialul maxim, când vrei să fii mai productiv, sau să dobândeşti un control mai bun asupra vieţii tale sau să atingi un anumit obiectiv. Este un proces eficient, recunscut şi ales de oameni din toată lumea. Coaching-ul este ales de cei fie foarte ambițiosi și conștienți de sine, fie de cei cu un venit sau statut peste medie, fie ambele. 

Costul unei şedinţe de o oră de coaching porneşte de la 150-200 lei şi
ajunge până la câteva sute de euro, chiar mii pentru unii business coach
renumiţi internaţional.

Consultant. Consultantul este, conform DEX,  un specialist care “dă indicaţii sau trage concluziile în chestiuni care privesc specialitatea sa”.  Munca unui consultant presupune analiza datelor disponibile, înțelegerea naturii situatiei și oferirea unei game de soluții sau recomandări. Se poate apela la consultanță probabil în orice domeniu, de la domeniul financiar, business, de imagine/stil, accesare fonduri europene, marketing etc. Nu există un organism de tip asociaţie care să vegheze asupra acestei profesii la modul general, oricine cu un nivel de expertiză considerabil poate opta pentru a împărtăși cu alții din experienta sa devenind consultant.

Când să aleg un consultant? Atunci când doreşti să soliciţi sfaturile
unui expert în domeniul în care ai nevoie, când costurile sau timpul de a
rezolva singur problema respectivă e mai mare, 
sau ai nevoie de o abordare obiectivă şi detaşată pe care o persoană din
exterior o are.

Costul unei ore de consultanţă diferă în funcţie de domeniu şi
experienţă, media fiind în România în jurul valorii de 100 euro/şedinţa sau peste.

Terapeut ThetaHealing®. Pentru că aceasta este forma de terapie pe care am testat-o cu succes și pe care am decis să o practic ca și terapeut, mi s-a parut normal să o poziționez, măcar pentru mine, într-un raport sănătos, corect, față de celelalte alternative.

Terapeutul thetahealing, asa cum sunt eu, este persoana acreditată internaţional de THInK – Theta Healing Institute of Knowledge USA pentru a practica tehnica ThetaHealing® în lucrul cu clienţii în scop terapeutic vizând vindecări fizice*, emoționale și spirituale.

Abordarea pe care o folosește terapie thetahealing, deși e foarte simplist spus, se bazează pe un proces de ”săpare” în subconștient. Pornind de la o situație actuală de viață ce necesită transformare, se identifică programele subconștiente care creează situația nedorită sau sabotează manifestarea realității dorite. Astfel se ajung exact la țintă, mai ales că procesul încurajază participarea intuiției și conexiunea cu Divinitatea/Creatorul/Inteligența Universală/Dumnezeu/Iubirea.

În acest proces, se folosește testarea kinesiologică prin care  se identifică programele din subconștient, adică efectiv testăm și avem dovada că un anumit program limitativ este șters din subconștient instantaneu și definitiv.

Premisele de la care pornim:

  • Toate sistemele corpului sunt interconectate și se afectează reciproc (minte-corp-emotii-suflet)

  • Tot ceea ce se întâmplă în viețile noastre se întâmplă conform tiparelor subconștiente care rulează pe pilot automat în mintea noastră (codul sursă din noi), iar noi avem puterea de a prelua controlul și de a schimba macazul în direcția dorită
  • Există o forță care guvernează lumea, atotputernică și iubitoare: Dumnezeu, Iubirea Divinul, Inteligența Universală, Creatorul, etc. care ne sprijină în acest proces prin atotputernicia sa.

*Deși ca urmare a aplicarii tehnicii ThetaHealing® multe persoane s-au vindecat de afecțiuni fizice, tehnica nu pretinde a înlocui sfaturile medicale (sau de altă natură), ci trebuie privite ca un ghid care funcționează împreună cu medicina alopată. Mai mult, în acest tip de terapie nu se oferă sfaturi și nu pune diagnostic.

Când aleg tehnica thetahealing? Oamenii aleg în general terapia thetahealing atunci când vor să primească o perspectivă holistică asupra situației, înțelegând ca totul pornește din mintea noastră și orice schimbare reală are la bază o schimbare interioară, de mindset, de perspectivă. Am observat că cei care aleg aceasta tehnică o mai preferă și pentru că oferă rezultate foarte foarte rapide, non-liniare. Da, fizica cuantică, mambo-jumbo neînteles de azi care va fi normalitatea de mâine 🙂

Se poate lucra cu tehnica thetahealing pe: Relații // Bani // Sănătate // Conflict // Carieră // Misiune și sens // Abuz sau traume// Manifestare // Atingerea obiectivelor // Vindecare relației cu părinții // Echilibrare sau eliberare emoțională // Dizarmonie în cuplu //  Suflet pereche // Slăbit // Performanță // Stres // Business// „Necazuri”.

Costul unei sesiuni de terapie thetahealing pornește de la aproximativ 200 lei şi ajunge în România până la 450 lei, iar în străinătate media este de aproximativ 200 euro, ajungand pana la 1000+ euro.

Detalii despre sesiunile de terapie thetahealing aici.

Indiferent de abordarea pe care o alegi, este important de ţinut cont de următoarele aspecte:

  • Responsabilitatea vindecării este întotdeauna a clientului/pacientului, iar profesionistul în bunăstare mental-emoţională este doar un îndrumător, un ajutor temporar, un ghid;
  • Ca şi în fiecare profesie, există oameni pregătiţi, şi mai putin pregătiţi. Foloseşte-ţi discernământul, bunul simt şi intuiţia pentru a-l alege pe cel potrivit pentru tine;
  • Tipurile de ajutor de mai sus nu se exclud una pe alta, ci, uneori, se susţin si se completează reciproc. De exemplu, un psihiatru poate recomanda pacientului său activități de psihoterapie sau un coach poate recomanda clientului său opinia unui consultant;
  • Unii dintre acești profesioniști pot avea experiența si/sau studii concomitent în două sau chiar mai multe abordări: medic psihiatru care este si psihoterapeut, coach si psiholog, consultant și coach sau terapeut thetahealing si psiholog sunt doar cateva dintre variantele posibile;
  • Informează-te şi testează personal înainte de a trage concluzii pripite sau de a te alinia unor concepţii greşite sau mituri nefondate despre aceste abordări pentru a te asigura că profiți din plin de șansele disponibile ca să evoluezi;
  • A povesti cu o prietena/un prieten nu are de cele mai multe ori aceeași eficiență cu a te adresa unui specialist și nu e indicat să înlocuiască pe termen lung opiniile profesioniste;
  • Tariful nu este întotdeauna garantul calității, sunt si în aceste domenii oameni foarte buni care se subestimează sau practică un tarif mic pentru a fi disponibili pentru o categorie largă de persoane, precum și specialiști care supraestimează valoare muncii lor;
  • Păstrează-ţi inima şi mintea deschise, ştiind că este mereu o cale de a găsi rezolvarea, orice s-ar întâmpla sau orice ai vrea să obţii în viaţa ta!

Surse:

  1. http://www.psihoterapie.ro/index.php/despre-noi/federatia-romana-de-psihoterapie/despre-psihoterapie
  2. https://www.srdp.ro/art?id=15-ce-este-psihanaliza
  3. http://www.coaching-arc.ro/despre-arc/codul-etic-profesional-al-asociatiei-romane-pentru-coaching/
  4. https://dexonline.ro/definitie/consultant
  5. https://www.thetahealing.com/about-thetahealing/thetahealing-theta-state.html

Gânduri bune,
Ioana Neamțu

Leave a Comment: